Tertúlies

Crònica del #bibglop 8: ‘L’associacionisme professional, avui: defensa gremial o garantia de qualitat?’, amb Neus Bonet (27/01/2015)

Neus Bonet inicia la seva intervenció plantejant algunes línies clau de l’acció de la Junta de govern actual del  Col·legi Oficial de Periodistes de Catalunya, que actualment presideix.

De la mateixa manera que el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, la professió periodística és de col·legiació voluntària. Per a ella, el Col·legi no només ha de ser una organització que ofereixi serveis, sinó que ha de ser clau per a la garantia del codi deontològic. Malgrat que els serveis punters giren a l’entorn de la formació continua i a mida, serveis i beneficis que s’adrecen exclusivament als col·legiats, pretén ser una àgora per compartir experiències dels professionals.

El Col·legi de Periodistes integra diverses associacions de periodistes especialitzats -actualment està treballant per reconèixer la col·legiació dels fotoperiodistes-, i promou diversos grups de treball d’anàlisi i proposta a l’entorn d’àmbits diversos. D’una banda, la legislació i la normativa a l’entorn de la liberalització de serveis professionals, que posa en joc el paper que han de tenir avui dia les organitzacions professionals (llei Òmnibus, directives espanyola, catalana i europea sobre col·legis i serveis professionals) i, d’altra, l’àmbit de l’ètica professional i el de la defensa dels mitjans públics, que té per objectiu la defensa del dret a la informació de la ciutadania, per sobre de les directives de la Junta electoral. Impulsa, així mateix, la Fundació Consell de la Informació de Catalunya (CIC), que vetlla per la bona praxi periodística i dels mitjans de comunicació, amb l’objectiu de millorar la qualitat democràtica del país.

Els periodistes, segons Bonet, serveixen a la societat i han de ser molt curosos en la seva pràctica professional, ja que moltes de les informacions que apareixen als mitjans poden afectar directament la vida de les persones; no tot es pot convertir en un producte periodístic. D’altra banda, els periodistes no haurien de ser els protagonistes de la notícia. En les visites que el Col·legi organitza als estudiants de tercer de Periodisme i Comunicació, explica la praxi i el sorgiment de nous perfils professionals, i demana per les opcions de futura col·legiació, un cop acabin la carrera; la primera és la necessitat de dignificar la professió, amb la qual cosa es posa en evidència l’aporrinament que pateixen els mitjans en la societat actual.

El Col·legi actua igualment de mediador davant de determinats conflictes amb institucions d’índole diversa i, en aquesta línia, ha treballat per garantir l’accés de determinats periodistes i mitjans a les rodes de premsa oficials i per estendre l’ús i el respecte dels professionals identificats amb armilles en situacions de conflicte.

Impulsa, també, una mesa sectorial on participen diversos agents, com són la patronal, els sindicats, les universitats i les administracions, on es debaten determinats temes d’interès. El Col·legi, davant la necessitat de garantir el rigor professional i promoure el contrast de les fonts, actua d’ofici davant de determinades males pràctiques, com ara la publicació en mitjans de fotografies o textos que vulneren els drets individuals i col·lectius. Així mateix, manté col·laboracions freqüents no únicament amb els mitjans de més tradició, sinó també amb mitjans sorgits de l’anomenat periodisme alternatiu. El Col·legi manté bona relació amb altres associacions professionals d’altres territoris, però a diferència del nostre àmbit, amb FESABID, no existeix una federació estatal.

El Col·legi, com a col·lectiu, participa en la comunicació pública i té presència parlamentària; en aquest sentit l’estructura legal d’un col·legi facilita una millor participació en l’entramat legislatiu que no la fórmula d’una associació. És època de sumar forces i la participació en espais compartits de relació amb altres organitzacions professionals, com és la participació en la intercol·legial, permet desenvolupar noves línies de col·laboració que assoleixen un impacte major en la societat i ens permeten arribar més lluny.

IMG_2289 IMG_2208 IMG_2209

El debat amb els assistents gira a l’entorn del perfil dels periodistes, l’intrusisme professional, les noves professions relacionades amb la gestió de continguts a la xarxa, “community managers”, o el paper dels professionals que porten gabinets de premsa i comunicació a les empreses i a les administracions.

En aquest àmbit, es conclou que cal una força comú que articuli el reconeixement professional més tradicional, basat en el coneixement i el rigor adquirits en la titulació, i la necessitat de demostrar i fer valer capacitats i aptituds professionals en l’entorn laboral.

S’interpel·la en la tertúlia a la necessitat que els col·legis i associacions professionals han d’avalar la bona praxi dels professionals, certificar i impulsar projectes. És necessari que la gent jove s’impliqui en el col·lectiu i defensi les noves tendències i la transformació del col·lectiu, que ha de garantir la sostenibilitat del rigor professional en el futur. Es planteja el debat sobre la premissa que la gent jove el que vol primer és identificar-se en la feina, després ja defensarà la professió. És important que els professionals no tinguem la sensació d’estar pagant quota sense més, sinó que la col·legiació implica reconeixement de la professió.

Es parla també que sovint hi ha poca participació dels col·legiats en la dinàmica de l’organització, la poca assistència del col·lectiu a determinats actes, com ara les assemblees, etc. Bonet exposa que és fonamental explorar el sector i identificar persones clau que formin part de comissions i grups de treball; implicar la gent jove en la dinàmica i amb els objectius i els valors de l’organització. També és clau que la gent confiï en la credibilitat i el reconeixement dels membres de la Junta de govern; i és en aquesta credibilitat on s’ha d’actuar, fonamentalment, més que en els lideratges personals.

Cal igualment fomentar debats fora de l’àmbit estrictament professional i buscar canals de participació i d’interacció amb la ciutadania. Les organitzacions professionals tenen molt a dir a la societat, i s’han de nodrir d’aquesta, no només estan per exercir control sobre les administracions. Als ciutadans se’ls ha d’interpel·lar creant debats a l’entorn dels temes clau de la professió. El Col·legi de Periodistes fa uns anys que organitza un acte, “L’Alcalde respon”, obert a la ciutadania, on es debaten temes d’actualitat relacionats amb el govern de la ciutat de Barcelona. El Col·legi de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, o l’Associació d’Arxivers-Gestors Documentals de Catalunya, podrien obrir fòrums de debat amb la ciutadania a l’entorn de temes com ara “és aquesta la cultura que volem?”, “què estem fent els professionals per garantir l’accés a la informació i què hem de millorar?”, etc.

Especialment en el nostre cas, com a professionals de l’àmbit de la Informació i la Documentació, ens cal millorar la comunicació d’allò que fem, de qui som, com ens definim, el nostre paper en la societat, cal reforçar la imatge pública. Malgrat haver començat a mostrar un canvi de tendència en la imatge que la societat té del nostre col·lectiu, encara actuen molts prejudicis i referents tradicionals, que sovint no tenen res a veure amb la realitat del dia a dia. El fet de ser llocs de treball poc visibles i que la professió està en ple procés de transformació són obstacles que cal superar amb treball col·lectiu i col·laboració.

Com a colofó, Neus Bonet explica que en el seu dia a dia ha après a trobar la fórmula d’explicar els temes més complexos de la manera més planera possible, que és la clau per fer-se entendre i arribar millor a tothom. Com a professionals, cal que canviem la nostra manera de comunicar, i buscar la manera més planera d’exposar els temes tècnics.

Al blog de l’Eli Ramírez hi trobareu una altra crònica de la tertúlia (gràcies!):

http://desdelmeupuntdevista.blogspot.com.es/2015/01/lassociacionisme-professional-avui.html
Barcelona, febrer de 2015

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s