Tertúlies

Tots per a un, i un per a tots! El GLAM i les claus de la cooperació i la col·laboració entre biblioteques, arxius, galeries i museus en el món digital, amb Àlex Hinojo (04/10/16)

GLAM és l’acrònim de galleries, libraries, archives i museums, i designa tant les institucions que conserven i donen accés al patrimoni cultural de la humanitat, com també, i de manera especial, els projectes i accions que aquestes institucions impulsen a internet, de manera cooperativa i col·laborativa, relacionades amb la preservació i difusió dels seus fons i col·leccions.

Tal com esmenta la viquipèdia, «els defensors d’una major col·laboració argumenten que la convergència actual entre les institucions és en realitat un retorn a la unitat tradicional. Aquestes institucions comparteixen vincles epistemològics que daten de la Biblioteca-Museu d’Alexandria i que continuen al llarg dels segles a través dels “gabinets de curiositats” de l’Europa moderna. Amb el temps, l’increment del volum dels fons i les col·leccions patrimonials, com també el desenvolupament de les disciplines d’estudi, tractament, conservació i difusió d’aquests, fan que les institucions s’especialitzin i se separin, d’acord amb els materials i les característiques de la informació que han de conservar i dels interessos dels usuaris que hi han d’accedir.»

Internet atorga a les institucions una oportunitat d’or, no només perquè els públics d’arreu del món poden accedir fàcilment i gaudir de les col·leccions, sinó també perquè poden contribuir al seu enriquiment, les poden compartir i participar de la seva difusió.

Aquelles institucions culturals que prenen mesures per posar en accés obert les seves col·leccions i les metadades associades, obtenen un clar benefici d’aquestes oportunitats. Els projectes OpenGLAM tenen l’objectiu d’obrir les col·leccions de manera que qualsevol persona pugui utilitzar la informació de manera lliure; i fins i tot que aquesta es pugui reutilitzar o redistribuir amb la subjecció de l’obligació de citar-ne l’autoria, com també de posar en obert qualsevol investigació o treball resultant.

Algunes de les iniciatives cabdals s’estan desenvolupant en entorns transversals de cooperació i col·laboració i estan directament relacionades amb allò que actualment està demanant la societat: la reutilització d’objectes digitals en múltiples contextos, no només l’accés.

Com podem fer front als interessos corporatius i a la legislació que sovint bloqueja la participació activa dels usuaris en la reutilització creativa dels materials digitalitzats? Com flexibilitzar les llicències i obrir les col·leccions a l’educació, la investigació i la generació de nou coneixement?

Com trobar noves vies de finançament de projectes cooperatius, creant marcs nacionals de col·laboració per a la digitalització, l’accés i la preservació digital? Podem compartir infraestructura tecnològica i física i reinventar els espais físics per millorar l’experiència dels visitants?

A la dissetena tertúlia del “Primer glop de cervesa” comptarem amb l’Àlex Hinojo. Us convidem a reflexionar i debatre junts sobre la col·laboració, tan imprescindible entre institucions que es defineixen en essència precisament pels objectius compartits i que malauradament massa sovint han pres camins divergents.

De tot això, i molt més, a la propera tertúlia. Us hi esperem!

Les places són limitades, per això cal:

 Sol·licitar la inscripció

Al més aviat possible us confirmarem si teniu plaça disponible.

Si esteu a twitter, facebook, etc., empreu el hashtag #bibglop

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s