Tertúlies

Més enllà de les polítiques d’accés a la cultura: les biblioteques i les desigualtats, amb Nicolás Barbieri (07/06/2016)

En molts casos, les marcades transformacions socials i econòmiques que vivim es tradueixen en profundes desigualtats entre persones, entre comunitats i entre territoris. Malgrat que no se sol reconèixer, aquestes desigualtats tenen també una dimensió cultural.

La biblioteca no pot resistir ella sola el pes que suposen les desigualtats derivades dels problemes complexos i multidimensionals que ens afecten, però sí que pot contribuir (i per què no, ajudar a liderar) al desenvolupament d’una estratègia per fer front a aquestes desigualtats.

Una visió restringida de l’accés a la cultura -com a marc de referència de les polítiques- resulta insuficient per donar resposta als problemes públics, cada vegada més complexos, incerts i amb més riscos incorporats. El que d’una manera o altre es reclama és el desenvolupament de polítiques no només centrades en el dret a accedir a recursos i continguts, sinó també en el dret a accedir a comunitats i a participar en la construcció de les normes, les regles d’aquestes comunitats. En definitiva, estem parlant no només de polítiques d’accés sinó també de polítiques de béns comuns, de co-producció de polítiques.

Volem parlar de les polítiques públiques d’accés a la cultura, a l’educació i al coneixement; en especial les polítiques que afecten a les biblioteques (públiques, universitàries, especialitzades, patrimonials…), però també a les polítiques públiques d’accés igualitari i garantia de la informació i la transparència. Tot això de la mà d’en Nicolás Barbieri, de l’Institut de Govern i polítiques públiques (IGOP) de la UAB.

Si és cert que les polítiques públiques no poden impulsar transformacions culturals sense les comunitats, com poden fer-ho amb elles? Poden oferir eines i coneixements per contribuir als projectes que cerquen l’equitat cultural i educativa?

És l’avaluació, entesa com un exercici de transparència i rendició de comptes, però fonamentalment com un procés d’aprenentatge col·lectiu, una oportunitat perquè les administracions es trobin amb les comunitats? Poden els processos d’avaluació ajudar a establir lligams de confiança i interdependència entre els agents implicats en la gestió de la cultura? Podem desenvolupar un model del tipus “avaluació-acció” que permeti alhora valorar i avançar en el retorn social de la gestió de la cultura i de les biblioteques?

Us hi esperem! No us oblideu el hashtag #bibglop si esteu a les xarxes socials!

Recordeu que les places són limitades i cal inscriure’s:

Sol·licitar la inscripció

Nieuwe bibliotheek, Almere

(c) Nieuwe bibliotheek, Almere

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s