Tertúlies

Separar el gra de la palla: la col·lecció de la biblioteca, amb Margarida Casacuberta (09/02/2016)

Moltes biblioteques esdevenen actualment espais de descoberta i aprenentatge, centres de cohesió social i de relació de la comunitat; el “lloc comú” a què va fer referència la Marina Garcés en la primera tertúlia del glop. Així mateix, partim de l’acord que allò que defineix l’essència d’una biblioteca és la seva col·lecció, com també els serveis que ofereix a la comunitat: funcions social, educadora i informativa, articulades a través de la professionalització dels serveis als usuaris.

El debat sobre les característiques i la qualitat de la col·lecció de la biblioteca ha estat en el rovell de l’ou de la professió, encara més en aquests moments en què la biblioteca ha de reinventar-se en el context actual de la revolució tecnològica i social. La revisió de les funcions de la biblioteca fa que el debat sobre la col·lecció traspassi les fronteres professionals, i formi part dels debats acadèmics i fins i tot polítics. Volem reprendre aquest debat sobre la idea original de la biblioteca com a col·lecció, la biblioteca com a selecció, com a tria, en contraposició a l’oceà d’informació que és internet.

La biblioteca té el compromís de difondre la tradició cultural col·lectiva, local i universal, com també els nous valors emergents, des d’una posició crítica i oberta, que es fonamenta en un diàleg permanent amb la memòria i la tradició cultural de la comunitat. Certament, els prestatges d’una biblioteca a l’hora d’encabir nivells culturals ho resisteixen tot: cànon i cultura de masses. Però trobar aquest equilibri raonat no és senzill. Estem fent una selecció que integri la diversitat cultural i respongui a les necessitats reals dels usuaris? Ens deixem endur per l’oferta del mercat i ens oblidem dels valors d’universalitat, imparcialitat, qualitat i actualitat que han de regir les polítiques de desenvolupament de la col·lecció?

Potser estarem d’acord en què no cal buscar un cànon, sinó afavorir la curiositat individual i col·lectiva. L’encàrrec de promoure determinades obres literàries o científiques de qualitat, no obstant, sovint no es pot dur a terme com a conseqüència de la manca de recursos en el desenvolupament de programes de promoció lectora i programes educatius. Com podem cooperar entre els diferents agents per fer-ho possible?

També volem tractar de la nostra deontologia, aplicada a la selecció. Com garantim la llibertat d’expressió i el pluralisme, però sense caure en la censura? Com podem distingir entre l’extremisme del pensament  d’una autor o l’extremisme de l’odi?

Tot això -i encara més!- ho debatrem a la propera tertúlia, la catorzena, de la mà de la Margarida Casacuberta. Us hi esperem el proper dimarts 9 de febrer, a les 20:30. No hi falteu!

Cal inscriure’s, per raons d’espai i funcionament hi ha places limitades:

Places exhaurides

Si voleu restar en llista d’espera en cas de baixes, ens podeu escriure a: elprimerglopdecervesa@gmail.com

Si esteu a twitter, facebook, etc., podeu emprar el hashtag #bibglop

header_bibliothek2

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s