Tertúlies

La biblioteca a l’escola: hi apostem o no? amb Ismael Palacín (08/07/2015)

En aquesta tertúlia, que serà la onzena, us proposem centrar la mirada sobre la situació i sobretot les possibilitats de les biblioteques escolars.

Sense unes polítiques que hi hagin apostat de manera clara i uniforme, les biblioteques escolars tenen situacions i consideracions molt diverses en funció de les realitats educatives en les que s’inscriuen, ja siguin d’àmbit públic o privat.

Tot i la situació diversa, quin és el sentit últim de les biblioteques escolars? Podem arribar a dibuixar uns elements definidors mínims que permetin ser assumits en qualsevol realitat?

Són la lectura i l’accés al coneixement els objectius finals als que vol donar suport la biblioteca escolar com a centre de recursos o pot anar més enllà? Es podria imaginar la biblioteca com un node dinamitzador de la comunitat escolar en la seva totalitat, formant part d’un sistema variat i complex que integra recursos físics, eines, col·lectius professionals, famílies, veïns, entitats afins o pròximes, les administracions públiques, etc. És possible imaginar que la biblioteca escolar explosioni i sigui una xarxa d’espais, iniciatives i agents diversos, que arriba, implica i impacta a tota la comunitat escolar, en un sentit ampli i sistèmic?

Les últimes tendències educatives orientades a projectes, els plantejaments de la Fapac que fomenten iniciatives per afavorir l’èxit educatiu (Xarxa Clau, etc.) des d’una concepció integral (no
aïllables) de la comunitat escolar o iniciatives com el Lecxit de la Fundació Jaume Bofill, es podrien entendre en aquesta direcció. Es busca implicar diversos elements de la comunitat escolar, superant les parets del propi centre, per assolir els objectius plantejats.

L’aposta per la biblioteca escolar podria ser un factor determinant per al desenvolupament d’aquests models entesos de manera sistèmica, s’hi apostarà?

Per parlar-ne, hem convidat a l’Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill, qui obrirà el debat sobre les biblioteques escolars des de la seva visió i reflexions.

Places exhaurides

Si voleu entrar en la llista d’espera, podeu sol·licitar la inscripció igualment, i en cas que hi hagi baixes us avisariem.

Si esteu a twitter, facebook, etc., podeu emprar el hashtag #bibglopescolar

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s