Tertúlies

Dins o fora? El llibre electrònic a la biblioteca i altres animals (15/07/2014), amb Bernat Ruiz Domènech, Marià Marín Torné i Glòria Pérez-Salmerón

Volem centrar el proper debat, abans de marxar de vacances, en l’expansió dels continguts digitals, la publicació electrònica, com també en el paper que juguen els autors, llibreters, bibliotecaris, editors, productors, distribuïdors, etc. de continguts digitals.

El llibre electrònic, com també els continguts digitals sonors i audiovisuals i la publicació sota demanda, influeixen en la producció dels mitjans impresos (en marcat contrast amb la davallada de les vendes de llibres en paper, les vendes de llibres electrònics s’han disparat). Els editors consideren que al 2020 el 10% dels seus ingressos totals, com a mínim, serà de llibres electrònics; el 81 % creu que la major part dels llibres seran publicats tant en format electrònic com en paper l’any 2020 (en l’actualitat un 20 % dels fons editorials estan digitalitzats).

Des de les biblioteques, cal impulsar el consum legal per part de la ciutadania de continguts digitals de qualitat, contribuint a desenvolupar el mercat, tant del llibre electrònic com també de la indústria musical i audiovisual. Està clar que el model d’accés a les publicacions digitals a través de la biblioteca fomenta el desenvolupament i la innovació del mercat i afavoreix l’accés universal a la cultura (accés a una major oferta des de llocs remots, biblioteques petites).

En l’actualitat, els hàbits i la demanda dels usuaris justifiquen aquest impuls. L’evolució del posicionament dels agents implicats i la tecnologia, i l’increment de les col·leccions digitals, les plataformes de col·laboració entre editorials i productors/distribuïdors creen bones condicions.

Així doncs, ens enfrontem a un canvi de paradigma pel que fa a l’accés tradicional a les col·leccions, que està afectant també als serveis que ofereix. La biblioteca té l’oportunitat de generar cultura a través de la lectura digital, respectuosa amb drets d’autor, com també facilitar la socialització dels usuaris a través de serveis vinculats als continguts digitals, activitats i foment de la cooperació entre biblioteques i la resta d’agents implicats.

Tenim pendent la construcció d’un model flexible d’adquisició i política de preus, de manera que les biblioteques puguin crear la seva oferta a partir tendències i preferències dels usuaris. Com ha de ser aquest model?

Cal un marc legal d’acord amb cultura digital, com també un marc de cooperació contínua entre els agents implicats, que faciliti la gestió dels drets de propietat i accés als continguts digitals (implica noves responsabilitats i necessitats de conservació, estàndards de preservació dels recursos digitals, etc.), com també un increment de l’eficàcia en la gestió dels recursos econòmics (compra consorciada o agregada). Quines són les postures dels diferents agents i quin marc de col·laboració s’estableix?

A la tertúlia ens aproparem a aquestes qüestions de la mà de tres convidats que, per la seva trajectòria, es complementen: en Bernat Ruiz Domènech, en Marià Marín Torné i la Glòria Pérez-Salmerón.

Si esteu a twitter, facebook, etc., podeu emprar el hashtag #bibglopEbook

(c) Jeff Bullas

(c) Jeff Bullas

Anuncis

One thought on “Dins o fora? El llibre electrònic a la biblioteca i altres animals (15/07/2014), amb Bernat Ruiz Domènech, Marià Marín Torné i Glòria Pérez-Salmerón

  1. Retroenllaç: Crònica del Glop “Dins o fora? El llibre electrònic a la biblioteca i altres animals” (15/07/2014), amb Bernat Ruiz Domènech, Marià Marín Torné i Glòria Pérez-Salmerón | el primer glop de cervesa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s