Tertúlies

La informació pública accessible, com? (01/04/2014), amb Marta Continente i Josep Matas

El nou tema per a debatre i reflexionar a la propera tertúlia de “El Primer glop de cervesa” és el dret d’accés a la informació pública des del punt de vista dels sistemes d’informació.

Per una banda, ens hem proposat conèixer i valorar quins són els fonaments bàsics del marc legal que s’està configurant.

L’Estat Espanyol era un dels pocs països que fins ara no tenia una llei de transparència i a finals d’any es va aprovar la Ley de Transparencia, Acceso a la Información Pública y Buen Gobierno. Paral·lelament, al Parlament de Catalunya, es troba en fase de tramitació la Proposició de llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Aquestes lleis han de contribuir no sols a conèixer de primera mà la informació pública, si no que es pretén que afavoreixin processos de participació ciutadana, passant a ser molt més activa en les decisions polítiques.

Vinculades amb aquesta llei, a més, hi ha altres lleis i mecanismes legals a tenir en compte, des de la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual (amb la imposició de cànons, copyright i copyleft, etc.) o el rol de les agències de Protecció de dades i les oficines Antifrau.

Per altra banda, els serveis d’informació tenen el deure de garantir el dret ciutadà d’accés a la informació pública; el repte, però, no està exempt de dificultats. Es disposa de mecanismes per a fer-ho efectiu? Hi ha iniciatives públiques que ho facilitin? L’usuari ho exigeix o els serveis han de prendre la iniciativa? Afecta per un igual a arxius, biblioteques públiques o sistemes d’informació digital públics?

Com s’aborda la qüestió des dels sistemes d’informació, com també des dels mitjans de comunicació o les xarxes informals (socials, moviments ciutadans, etc.) ?

A la tertúlia ens aproparem a aquestes qüestions de la mà de dos convidats que per la seva trajectòria es complementen: la Marta Continente i en Josep Matas.

Si esteu a twitter, facebook, etc., podeu emprar el hashtag #bibglopAccesInfo

Us recomanem alguns enllaços:

– Reflexió d’Ignacio Escolar, director de ElDiario.es, des de l’àmbit periodístic: “Mis propuestas ante el Congreso sobre la ley de transparencia” (10/04/2013). http://www.eldiario.es/escolar/propuestas-Congreso-ley-transparencia_6_120447978.html

– Informe del Síndic de Greuges: El Dret d’accés a la informació pública (març 2012): http://www.sindic.cat/site/unitFiles/3151/Informe%20acces%20informacio%20publica%20def.pdf

– Article de Josep Matas al blok de BiD (12/02/2014): “La Llei de transparència. Ho és realment?http://www.ub.edu/blokdebid/ca/content/la-llei-de-transparencia-ho-es-realment

– Editorial del Document (desembre 2013) del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya. “Llei de transparència: una oportunitat per al nostre sector”. http://www.cobdc.net/document/editorial/5469/

– Consideracions de l’Associació d’Arxivers de Catalunya – Gestors de Documents AAC-GD a la proposició de llei de Transparència, Accés a la Informació i Bon Govern de Catalunya (17/03/2014): http://www.arxivers.com/component/docman/doc_download/1123-consideracions-de-laac-gd-a-la-proposicio-de-llei-de-transparencia.html

– Lloc web de la Comissió Nacional d’Accés, Avaluació i Tria Documental (CNAATD), que mitjançant les taules d’avaluació i accés documental (TAAD) aprovades pel Conseller de Cultura, defineix el període de retenció i el règim general d’accés a la documentació de les administracions públiques de Catalunya.

il_570xN.162469345-001

Anuncis

8 thoughts on “La informació pública accessible, com? (01/04/2014), amb Marta Continente i Josep Matas

  1. Trobo bona iniciativa. Us suggereixo que afegir el link a la comissió nacional d’accés avaluació i tria documental. Aquest organisme té funcions en matèria accés i desenvolupa normativa jurídica. Ara no tinc link però cercant a google cnaatd gencat el trobareu fàcilment.
    Salutacions
    Lluís

      • Gràcies Lluís! Va ser ben interessant i estimulant. Alguns assistents n’han començat a fer cròniques i nosaltres estem enllestint la nostra, que volem penjar aquí ben aviat (recopilant alhora les que s’hagin publicat). Esperem aconseguir que la propera tertúlia també resulti atractiva i et convidem a assistir-hi si és del teu interès.

    • Hola Anahí,

      les tertúlies són únicament presencials. Quan es confirma la plaça a qui s’ha inscrit (en funció de la disponibilitat), es comunica el lloc i hora, que acostuma a ser un restaurant, doncs la tertúlia es fa tot sopant.

      Gràcies per l’interès i fins a la tertúlia!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s