Tertúlies

Biblioteca i context urbà: l’encaix de l’equipament en l’entorn (11/02/2014)

Recuperant el fil de la tertúlia del desembre passat amb la Marina Garcés, on vam estar debatent sobre la funció social de la biblioteca, entesa la biblioteca com a lloc comú, una àgora que ens permet construir comunitat, un lloc d’implicació individual i col·lectiva, un lloc des-saturat, on la lectura i l’aprenentatge esdevenen la pràctica que li dóna sentit, volíem aquesta vegada organitzar la tertúlia sobre biblioteca i el seu context urbà i social.

En aquesta ocasió, hem convidat a l’arquitecte Josep Maria Montaner, qui, des d’una perspectiva crítica, ens aportarà una reflexió sobre l’encaix dels equipaments culturals en el seu context urbà, tot analitzant si en el moment actual convenen més grans equipaments que centralitzin serveis o bé, al contrari, serveis de proximitat; si ens cal grans edificis singulars o bé cal repensar com integrar-se en espais que ja estiguin en funcionament. En definitiva, una reflexió a l’entorn de quins han de ser els fonaments que permetin el desplegament d’un model d’equipaments culturals planificat sobre la base d’una estratègia i una necessitat social, en comparació amb un model viscut malauradament massa sovint, conseqüència de l’ambició política i el rèdit econòmic.

Cal tenir en compte que les ciutats europees continuen projectant grans equipaments bibliotecaris, i malgrat se sol mantenir l’aposta per les xarxes de proximitat, encara tenim al cap la idea de vertebrar la xarxa a través d’una gran biblioteca central urbana, que doni visibilitat al servei, i funcioni com a icona cultural de la ciutat. Quin equipament és el que cada context necessita? Quins elements de l’entorn social determinen el desplegament d’un model o un altre? Com han evolucionat els models, i on ens trobem ara?

Hi ha possibilitat que arquitectes, bibliotecaris, responsables polítics i ciutadans arribem a cooperar per desenvolupar el model més adequat?

Podem permetre’ns, en el context actual, projectar i mantenir de manera sostinguda grans equipaments culturals com ara el Centre Cultural del Born o la futura Biblioteca provincial de Barcelona? Necessitem xarxes urbanes d’equipaments de proximitat simultànies a les grans infraestructures?

Si esteu a twitter, facebook, etc., podeu emprar el hashtag #bibglopMontaner.

Places exhaurides.

Si voleu que us apuntem a la llista d’espera, escriviu-nos a: elprimerglopdecervesa@gmail.com, en cas que es produeixin baixes us ho faríem saber.

Emplaçament Biblioteca Provincial de Barcelona


Imatge extreta de http://www.nitidus.cat/

Alguns materials per ampliar informació:

– Reflexió d’actualitat de Judit Carrera Malestar en la cultura. El País, 14/12/2013: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2013/12/13/catalunya/1386958537_507985.html

– Guayabero, Òscar (2010). Construint ciutat amb maons i llibres. BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació, desembre, núm. 25. http://bid.ub.edu/25/guayabero1.htm

– Miró Gellida, Josep M. El projecte de la Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona. Item: revista de biblioteconomia i documentació, 2011,, Núm. 54 . http://www.raco.cat/index.php/Item/article/view/248523

– Montaner Martorell, Josep Maria. Un futur obert per als grans equipaments (A on anem), Barcelona Metrópolis, Primavera (març.juny 2008). http://w2.bcn.cat/bcnmetropolis/arxiu/ca/pagebdcd.html?id=21&ui=40&prevNode=33&tagId=31

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s